Runotar havahtui, katseli ympärilleen, ja huokaisi helpotuksesta. Hän olikin vain nähnyt painajaismaista unta, joka aamun ensi säteiden luodessa leikkiään makuuhuoneen seinille alkoi tuntua epätodelliselta ja kaukaiselta. Aamun sädehtivä valo innoitti Runottaren nousemaan ylös vuoteesta – voi kuinka olemassaolo tuntuikaan ihanalta kun painajainen oli väistynyt. Unessaan Runotar oli elänyt pikku-kaupungissa, kauniissa metsän ympäröimässä omakotitalossa. Hänellä oli aviomies ja viisi lasta. Elämä oli näyttänyt onnelliselta, juuri sellaiselta kuin Runotar oli joskus haaveillut, mutta lasten varttuessa ja lähtiessä maailmalle oli Runottaren elämään alkanut kertyä synkkiä pilviä. Runotar oli kuvitellut, että puolisossaan Pyryssä hän oli löytänyt kumppanin, jonka kanssa oli mahdollista jakaa aivan kaikki, ja jonka kanssa oli turvallista elää. Mieli tuntui pyörittävän asioita edes takaisin, sen virralle ei näkynyt alkua eikä loppua, mutta kun Runotar jakoi asiat Pyryn kanssa, ne – ihmeellistä kyllä – katosivat. Ajan myötä Runottarelle tuli kuitenkin tunne, että jakaminen ei kantanut, oli kuin hän itse ja Pyry olisivat eläneet erilaisissa maailmoissa, joiden välillä ei ollut yhteistä siltaa. Runotar oli alkanut myös vieroksua Pyryn päivästä toiseen toistuvia rutiineja. Runottarella oli intohimo elää intensiivisesti uutta kokien, kun Pyry puolestaan näytti takertuvan vanhan toistoon. Runottaresta vaikutti myös siltä, että puoliso alitajuisesti vastusti hänen aktiivista halua työstää menneisyyden pilviä pois Sisäisen Viisauden tieltä. Uneen oli ilmaantunut sekavia kuvia Runottaren elämästä – sellaisia, jossa hän tuon tuosta oli kokenut sisäistä hätää siitä, että kaikki tuhoutuisi. Tuhoutumisen uhka loi unelle kauhuelokuvan kaltaisen tunnelman, josta ei mitenkään päässyt eroon. Lopputulos tuntui olevan sama, mitä ikinä Runotar tekikään. Unessa Runotar kohtasi avioeron, jossa kaikki siihen asti rakennettu tuntui tuhoutuvan. Erosta noussut syyllisyys melkein tukehdutti Runottaren, sillä samalla näytti kaikki muukin tuhoutuvan, kaikista pahinta oli kokea lasten tuska. Samassa unessa hän myös pysyi avioliitossaan, mutta tämäkin näyttäytyi kauhuelokuvan kaltaisena näyttämönä. Runotar näytti olevan jatkuvasti varuillaan, ja Pyryn puolelta tullut pienikin heikkouden tai vihan osoitus käynnisti Runossa pakoreaktion – ja nostatti syyllisyyden. Unessa ei todellakaan näyttänyt olevan päätä eikä häntää. Toimipa Runotar miten tahansa, niin kaiken yllä leijui jatkuva uhka siitä, että jotain pahaa on tapahtumassa. Ja juuri se piti estää, muutoin kaikki tuhoutuisi.
Niin kuitenkin kävi loppujen lopuksi. Yhtäkkiä unen kauhumainen tunnelma tiivistyi, ja kaikki tuttu ja turvallinen Runottaren elämässä katosi kuin tuhka tuuleen. Poissa oli perhe ja koti, ympärillä oli vain autiutta vailla minkään laista kiinnekohtaa. Uni oli muuttunut entistäkin uhkaavammaksi, sillä ainoa mitä Runottaren ympärillä näytti olevan, oli syyllisyys. Se ilmentyi satojen Runottaren ympärille kerääntyneiden käärmeiden muodossa, jotka sihisivät kuin yhdessä kuorossa: olet syyllinen! Epätoivoissaan Runotar oli painanut kädet silmilleen ja huutanut apua. Tuntui että ääni ei kuitenkaan kantanut lainkaan, Runotar ei kauhun keskellä yksinkertaisesti saanut ääntä ulos suustaan. Äänetön avun pyyntö jähmetti Runottaren paikoilleen, kunnes jostakin ilmestyi ihmeen kaltaisesti enkelimäinen hahmo, jonka valon sokaisemana kaikki käärmeet peräytyivät takaisin piiloihinsa.
Runotar ei oikein uskonut silmiään. Kaikki kauhu oli kadonnut kerta heitolla. Jäljellä oli sama tyhjyys kuin aiemmin, mutta nyt se tuntui uhkan sijaan suurelta huojennukselta. Runotar oli kuullut puhuttavan armosta ymmärtämättä koskaan sen merkitystä, mutta nyt hän TIESI. Se oli syyllisyydestä vapautumista!
NYT Runotar ymmärsi. Hänen pelkonsa kaiken tuhoutumisesta oli ollut pelkoa turvan katoamisesta, mutta kiinnittymällä turvaa antaviin rakenteisiin hän itse asiassa oli piiloutunut syyllisyydeltä. Kun rakenteet unessa hajosivat, pääsi alitajuinen syyllisyys nousemaan ulos piilostaan. Ja samassa hetkessä oli tapahtunut myös jotain sellaista, joka oli saanut Runottaren hämmästymään toden teolla: hänen lapsissa kokemansa tuskallinen syyllisyys olikin hänen omaa tuskaansa, joka oli projisoitunut lapsiin ja muihin ihmisiin.
Runotar katseli ihmeissään ympärilleen. Kaikki näytti muuttuneen. Koko painajaismainen uni oli yksinkertaisesti hävinnyt enkelin tuomaan valoon. Mikään ei näyttänyt enää irralliselta, jollain merkillisellä tavalla hän näki olevansa itse kaikessa ja kaikki oli samanaikaisesti hänessä. Aiemmin kiinteänä koettu ei ollutkaan enää sitä mitä se aiemmin oli, vaan kaikki näyttäytyi yhden ja saman valon tanssilta, joka muotoutui joka hetki uudestaan. Tähän valoon Runotar oli herännyt. Ihmeellinen vapaus ja riemu täyttivät Runottaren koko olemuksen. Ensimmäistä kertaa elämässään hän tunsi itsensä vapaaksi – ja oivalsi, että muotoon takertuessaan hän oli itse asiassa pelännyt Rakkautta. Nyt koettu vapaus ja Rakkaus olivat erilaista kuin aiemmin. Hän ei ollut enää riippuvainen toisista ihmisistä, omistamisesta tai asioista, koska hän oli vapautunut niille antamistaan merkityksistä ja oli vapaa – rakastamaan! Vapaa rakastamaan kaikkea ehdoitta, koska hän Itse oli Rakkaus! Turva ja rakkaus joita hän oli aiemmin etsinyt itsensä ulkopuolelta, löytyivätkin hänestä itsestään. Runotar oivalsi pelänneensä rakkauden valtavaa voimaa ja kun hän viimein oli valmis kohtaamaan pelkonsa kaiken tuhoutumisesta, päästi hän irti Rakkauden esteistä! Hänen äänettömään kutsuunsa oli vastattua ja Valon voimasta pimeyden aiheuttama tuska yksinkertaisesti katosi. Samassa Runotar kuuli suhahduksen takanaan. Oli kuin lempeä tuuli olisi puhaltanut hänen takanaan. Uteliaana Runotar kääntyi katsomaan tuulen aiheuttajaa, ja näki ihmeekseen saman enkelin, jonka hän oli kohdannut unessaan.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
YlläpitäjäTuulikki Harmia-Pulkkinen: AihealueetArkisto
March 2017
|